Култура

Пивара Скопје е постојан поддржувач на македонските културни вредности повеќе од 90 години, тоа е искрена врска која се гради со години. Желба на Пивара Скопје е да ги зачуваме нашите културни вредности и токму затоа континуирано го поддржуваме негувањето и развојот на нашата култура.

Ние сме неизбежен дел на Галичката свадба веќе 40 години, а нашето партнерство со „Охридско лето“ трае 26 години. Пивара Скопје е исто така сопственик на една од најголемите приватни уметнички колекции во земјата, составена од 116 слики, од кои најголем дел се од најреномираните македонски уметници од XX век. Пивара Скопје постојано инвестира во зачувувањето и промоцијата на овие ремек-дела со цел афирмирање на нашето културно наследство.

ДЕТСКА ЗАБАВНА И ЕДУКАТИВНА ПРОГРАМА СО КОЈА РАСТЕА „ДЕЦАТА ОД 90-ТЕ“

Back to School! Првиот училишен ден, ме врати години наназад кога прв пат тргнав во училиште и кон сите години кога повторно се враќав во клупите. Секоја генерација носи свои предизвици и своја ма...

3 септември 2018

НА СЕКОЈА УМЕТНОСТ И Е ПОТРЕБНА ИНВЕСТИЦИЈА, ПРИЗНАНИЕ И ИНСПИРАЦИЈА, НО НАЈВАЖНО ОД СÈ Е ПОТРЕБЕН УМЕТНИК – ИНТЕРВЈУ СО ЈАНА ЈАНЕВСКА ТЕРЗИОСКА

Кој е предизвикот за да се основа Фондацијата „Славко Јаневски“? По затворањето на Утрински весник група новинари Звездан Георгиевски, Катерина Богоева, Ерол Ризаов, Манчо Митевски, Љупчо Поп...

25 јули 2018

ПОСВЕТЕНАТА РАБОТА НЕ Е ТЕШКА, ДОКОЛКУ СЕ НАОЃАТЕ НА ТЕРЕНОТ КОЈ ГО САКАТЕ

Фросина Пармаковска овогодинешниот добитник на наградата „Роман на годината“. Дипломирала на катедрата за Општа и компаративна книжевност, а магистрирала на Културолошките студии на Институтот за ...

30 април 2018

„КОГА БЕВ СТУДЕНТ“ СО АНА ЈОВКОВСКА: СЕ ТРКАВ СО САМАТА СЕБЕ, НИКОГАШ СО ДРУГИТЕ

Посакувам на факултет да имаше повеќе разновидност, надворешни предавачи и пракса и повеќе да нè учеа на солидарност и критичност Медиумите, особено телевизијата, се морињата во кои одлично пл...

6 ноември 2017

„КОГА БЕВ СТУДЕНТ“ СО ЏИЈАН ЕМИН: ИМА МНОГУ РАБОТИ КОИ НЕ ГИ НАУЧИВ НА ФАКУЛТЕТ

Тој е мултиталентиран музичар. Свири неколку инструменти, посветен е на диригентството, музиката е неговиот живот. Џијан Емин е денешен соговорник во рубриката „Кога бев студент“, што ја реализира...

2 октомври 2017

ПИВАРА СКОПЈЕ ДОМАЌИН НА ЕДИНАЕСЕТТОТО ИЗДАНИЕ НА ОКТОБЕРФЕСТ

Единаесеттиот  Октоберфест во организација на Македонско-Германското стопанско здружение  беше отворен на традиционален начин на кој се отвора и Октоберфест во Минхен. Чепот на првото буре со пиво...

29 септември 2017

НИЗ КОЧАНИ И НЕГОВАТА ОКОЛИНА

Ќе се родиш на едно место, мирно и тивко, чисто и топло, место каде сите меѓусебно се познаваат и со насмевка се поздравуваат, место каде дури и штрковите секогаш се враќаат за да ги направат свои...

15 септември 2017

ЕНДИ ВОРХОЛ И COCA-COLA

Енди Ворхол (Andy Warhol) е “татко” на поп-арт движењето кој почнал да ги слика своите познати серијали на шишиња од Coca-Cola во раните шеесетти години. Компанијата Coca-Cola нема ниту едно негов...

26 јануари 2017

МОТОРЏИСТВОТО ПОДРАЗБИРА ОДГОВОРНО ВОЗЕЊЕ И БЕЗУСЛОВНО ПОЧИТУВАЊЕ НА ПРАВИЛАТА 

Годинава, по десетти пат во организација на мото клубот “Ноќни Волци” од 26 до 28 август на Скопското Кале се одржува традиционалниот интернационален Мотофест. Во пресрет на фестивалот, ексклузивн...

26 август 2016

ОХРИДСКО ЛЕТО И ПИВАРА СКОПЈЕ, ПРИЈАТЕЛСТВО КОЕ СЕ НЕГУВА СО ДЕЦЕНИИ

Во Охрид, градот низ кој поминува најголемата културна артерија во Македонија и кој најдобро ја претставува целата наша култура и духовно наследство, веќе 55 години се случува еден настан кој креати...

10 јули 2016

МЛАДОЖЕНЕЦОТ И НЕВЕСТАТА ОД ГАЛИЧКА СВАДБА НА ТРАДИЦИОНАЛНА ПОСЕТА ВО ПИВАРА СКОПЈЕ

„Низ прстен те гледам, во срце да ти влезам“, зборови кажани од невестата додека гледа низ прстенот и ги споделува чувствата со љубовта на својот живот. Зборови кои со децении се нераскинлив дел од ...

20 декември 2015

ВКУСОТ НА МАКЕДОНИЈА

Дел од нашата многувековна култура е уметноста која ја создаваме во кујната, уметност во која уживаме со огромен апетит. Македонија може да се гордее со традиционалната кујна создадена како оригинал...

16 декември 2015

УМЕТНОСТ И ПИВO – AВТЕНТИЧЕН СПОЈ НА МАКЕДОНСКО СЛИКАРСТВО И УМЕТНОСТ НА ПРАВЕЊЕ ПИВО

За еден страстен љубител на ликовната уметност нема поголема привилегија од таа да застане очи в очи со делата на некои од најзначајните сликари. А уште кога ќе ја добиеш можноста да бидеш непосре...

14 декември 2015

СРЕЌНА СУМ ШТО ИМАМ РАБОТА КОЈА ПРЕМНОГУ ЈА САКАМ

Приказната на Мими Поп Алексова отскокнува од оние вообичаени приказни за успешни балерини кои уште како малечки сонувале да „лебдат“ над сцената на прсти. Но тоа не значи дека таа сега не ја сака...

14 декември 2015

ЗАВРШИ ГОДИНЕШНОТО ОХРИДСКО ЛЕТО

После 40 дневната богата културна понуда, на отворената сцена Долни Сарај, со церемонијалното гаснење на фестивалскиот оган, беше спуштена завесата на јубилејното, 55-то „Охридско лето“. Честа да го з...

20 јули 2015

СКОПСКО СО СПЕЦИЈАЛЕН ПОДАРОК ЗА ГАЛИЧКА СВАДБА

По повод 50-годишниот јубилеј Во пресрет на одржувањето на педесеттата јубилејна Галичка свадба, која традиционално се одржува во истоименото печалбарско село, Пивара Скопје АД и СКОПСКО одново го по...

16 јули 2012

Полна чаша на Instagram