Резултати од таг: уметност

„КОГА БЕВ СТУДЕНТ“ СО БЛАГОЈ ЧОРЕВСКИ, АКТЕР: ВО БУГАРИЈА БЕВМЕ ЅВЕЗДИ И ЖИВЕЕВМЕ НА ВИСОКА НОГА

Цимери ми беа Мето Јовановски, Димитар Станкоски и Ѓорги Стојановски. Јас бев ангажиран за хигиената, ги перев кошулите, се потсетува неуморливиот актер во рубриката Кога бев студент, која Факулте...

2 ноември 2018

НА СЕКОЈА УМЕТНОСТ И Е ПОТРЕБНА ИНВЕСТИЦИЈА, ПРИЗНАНИЕ И ИНСПИРАЦИЈА, НО НАЈВАЖНО ОД СÈ Е ПОТРЕБЕН УМЕТНИК – ИНТЕРВЈУ СО ЈАНА ЈАНЕВСКА ТЕРЗИОСКА

Кој е предизвикот за да се основа Фондацијата „Славко Јаневски“? По затворањето на Утрински весник група новинари Звездан Георгиевски, Катерина Богоева, Ерол Ризаов, Манчо Митевски, Љупчо Поп...

25 јули 2018

АЕРИАЛ СЛИНГ- СПОЈ НА ТАНЦ, АКРОБАТИКА И СПОРТ

  Aerial Sling е млада, атрактивна и помалку позната дисциплина. Тоа е танц, акробатика и спорт за кој ви е потребно желба и специјализирано платно. Вежбите се изведуваат во воздух со помо...

6 април 2018

„КОГА БЕВ СТУДЕНТ“ СО МИЛЧО МАНЧЕВСКИ: ПРОФЕСОРКА ОД СРЕДНО МИ ЈА ДАДЕ ИДЕЈАТА ЗА РЕЖИЈА

"Се дружев со колегите, постојано бевме заедно ние, студентите на филмската академија. На журки пуштавме материјали од нашите филмови, бевме цимери, некои дури и спиеја на академија. Бев прилично ...

30 август 2017

ЕНДИ ВОРХОЛ И COCA-COLA

Енди Ворхол (Andy Warhol) е “татко” на поп-арт движењето кој почнал да ги слика своите познати серијали на шишиња од Coca-Cola во раните шеесетти години. Компанијата Coca-Cola нема ниту едно негов...

26 јануари 2017

ГО СЛАВИМЕ МЕЃУНАРОДНИОТ ДЕН НА ПИВОТО

Денес ГО СЛАВИМЕ меѓународниот ден на пивото!  Уметноста на правење пиво е во срцето на нашето постоење. Пивара Скопје преку нашата платформа „НИЕ ГО САКАМЕ ПИВОТО“ е постојано посветена да ...

5 август 2016

ПРАВЕЊЕТО ПИВО Е УМЕТНОСТ

Како се одлучивте  за ова професија?     Во светот на правењето пиво ме донесе професијата технолог. Како што и најчесто се случува, за ваков вид професија треба да се има љубов, но, секако, и знае...

5 мај 2016

НИЕ ГО САКАМЕ ПИВОТО – ПРИКАЗНА КОЈА ТРАЕ 7.000 ГОДИНИ

Уметноста и вештината на правењето пиво е во срцето на постоењето на Пивара Скопје и на сите нас кои на каков било начин сме вклучени во создавањето на овој автентичен пијалак. Кај нас тоа трае пове...

20 декември 2015

ВКУСОТ НА МАКЕДОНИЈА

Дел од нашата многувековна култура е уметноста која ја создаваме во кујната, уметност во која уживаме со огромен апетит. Македонија може да се гордее со традиционалната кујна создадена како оригинал...

16 декември 2015

УМЕТНОСТ И ПИВO – AВТЕНТИЧЕН СПОЈ НА МАКЕДОНСКО СЛИКАРСТВО И УМЕТНОСТ НА ПРАВЕЊЕ ПИВО

За еден страстен љубител на ликовната уметност нема поголема привилегија од таа да застане очи в очи со делата на некои од најзначајните сликари. А уште кога ќе ја добиеш можноста да бидеш непосре...

14 декември 2015

СРЕЌНА СУМ ШТО ИМАМ РАБОТА КОЈА ПРЕМНОГУ ЈА САКАМ

Приказната на Мими Поп Алексова отскокнува од оние вообичаени приказни за успешни балерини кои уште како малечки сонувале да „лебдат“ над сцената на прсти. Но тоа не значи дека таа сега не ја сака...

14 декември 2015

КАКО ДО УСПЕШНА ИНТЕРНАЦИОНАЛНА КАРИЕРА?

Димитар Андонов е вработен во The Coca-Cola Company како главен менаџер на франшиза одговорен за српскиот, црногорскиот, македонскиот и косовскиот пазар. Во The Coca-Cola Company е веќе 16 години ...

10 декември 2015

“МАКЕДОНСКОТО СРЦЕ ЧУКА ВО 7/8” Е МУЗИЧКА ПОСВЕТА ЗА НАШАТА ЗЕМЈА

Задачата да смислиш вовед за интервју со Гарабет Тавитјан е истовремено лесна, но и многу тешка обврска. Лесна затоа што комуникацијата со него тече толку мазно, што мислиш дека го познаваш цел жи...

3 декември 2015

„УМЕТНОСТ И ПИВО“ – УНИКАТНА ИЗЛОЖБА НА ПИВАРА СКОПЈЕ АВТЕНТИЧЕН СПОЈ НА МАКЕДОНСКО СЛИКАРСТВО И УМЕТНОСТ НА ПРАВЕЊЕ ПИВО

Како сведоштво на 90 годишното наследство, „Пивара Скопје“ направи уникатен спој помеѓу најпознатите репрезенти на современата ликовната уметност од Македонија и уметноста на правење пиво. За првпат в...

9 јуни 2015

ДОНАЦИЈА НА СКОПСКО ЗА МЛАДИТЕ МУЗИЧКИ ТАЛЕНТИ

Првата музичка фестивалска вечер од годинешниот „Струмица опен фестивал“ ја отворија Пивара Скопје и СКОПСКО со донација за набавка на инструменти за основното музичко училиште од овој град, кое уште ...

15 август 2014

СКОПСКО ОФИЦИЈАЛЕН ПИЈАЛАК НА СКОПЈЕ JAZZ ФЕСТИВАЛ

Вкусот на сиот тој џез СКОПСКО е пиво за сите оние кои се горди на своите корени. За оние кои ја познаваат и почитуваат традицијата на својата земја но во исто време се  отворени и кон светот. Во с...

17 октомври 2011

ЕКСКЛУЗИВНО ИЗНЕНАДУВАЊЕ ОД ГОРСКО НА ПИВОФЕСТ 2011

Водечкиот македонски фолк интерпретатор Наум Петрески, на третиот ден од „Пивофест“ (сабота, 16 јули 2011), ќе биде ексклузивен гостин на штандот на Пивара Скопје АД. Наум ќе изведе дел од неговиот...

16 јули 2011

ПАРТНЕРСТВО ЗА ПОДДРШКА НА УМЕТНОСТА

Пивара Скопје АД е партнер на годинешниот, 9-ти по ред, Интернационалнен театарски фестивал “Актерот на Европа”, кој во периодот од 6-ти до 11-ти јули оваа година ќе се одржи во Преспа. Фестивалот ...

2 јули 2011

СКОПСКО, НАШЕТО НАЈДОБРО, ВЕ ПОКАНУВА НА АКУСТИЧЕН КОНЦЕРТ НА РОК ГРУПАТА „АРЕА“

СКОПСКО ја продoлжува својата поддршка на вистинските национални вредности, со особено залагање за нивно издигнување и популаризација. Во таа насока, СКОПСКО Ви го претставува концертот на македонскат...

8 октомври 2010

ПАТУВАЊЕ НИЗ ВРЕМЕТО СО СКОПСКО 2009 КАЛЕНДАРОТ

Во пресрет на 85 годишниот јубилеј Најпознатиот македонски бренд СКОПСКО ја продолжува востановената традиција на комуникација со јавноста и консументите и промовирање на најдоброто од Македонија. ...

2 јуни 2009

СКОПСКО МУ ПОСАКА ДОБРЕДОЈДЕ НА СВОЈОТ ВРСНИК АЗНАВУР

Легендата на француските шансони Шарл Азнавур беше пречекан во земјава со најдоброто од Македонија. Специјалниот гостин доби и специјално јубилејно издание на СКОПСКО кое исто како и Азнавур годинава ...

2 јуни 2009

Полна чаша на Instagram