
1945-77

27 јануари 1945 – Со одлука на Државната управа за народни имоти во Скопје, индустриското друштво за производство на пиво, слад и мраз, кое дотогаш било акционерско друштво, било прогласено за државно друштво, во согласност со повоениот поредок на социјалистичката држава.
По ослободувањето, настапила нова ера во работата на Пивара Скопје, која се соодветствувала на политичките годинаи економските преобразби во целина. Тогаш почнал периодот во кој се планирало проширување и модернизирање на претпријатието. Во првата повоена година се произведувале 20.428 хектолитри пиво што било за 12% помалку од највисокото производство пред војната.
06 мај 1947 – Со одлука на Претседателството на Народна Република Македонија ќе се регистрира фирмата Парна Пивара – Скопје, и ова име ќе остане во наредните три децении.
1947 – На предлог на Претседателството на НР Македонија, Парна Пивара – Скопје ќе се вброи меѓу друштвата од најголемо значење за државата.
1951 — Направена е првата реконструкција на Пивара Скопје со примена на техничко- технолошки иновации. Тоа овозможило зголемување на капацитетите за производство на 50.000 хектолитри. Во 1958, 1963, 1969 и 1974 година следувале уште четири големи унапредувања на производството кои значајно го зголемиле капацитетот на Пивара Скопје.
1967 – Парна Пивара – Скопје со специјална етика за своето „Скопско пиво“ се приклучува на глобалната акција „1967: Меѓународна туристичка година“, иницирана од УНЕСКО.
1967-1969 — Излегува „Пиварски збор“, интерно списание наменето за информирање и едукација на вработените во Пивара Скопје, но и како средство за директна комуникација со потрошувачите.
1977 – Покрај неколку видови пиво и пивски слад, Пивара Скопје започнува со производство и дистрибуција на широк асортиман на безалкохолни пијалоци, меѓу кои: „Кола“, „Битер-лемон“, „Тоник“, „Оранж“, „Манго“ и „Сода вода“.