НОВА КАТЕГОРИЈА НА ПИЈАЛАЦИ, ПРЕМИУМ ЖЕСТОКИ ПИЈАЛАЦИ

E сингал малт виски од најпремиум класа во светски рамки. Тој е доказ на најголемото знаење на правење виски кој плени со својата ароматична сложеност. Како што и сугерира името, посебноста на овој извонреден Macallan виски е во комбинацијата – блендот од три вида на буриња. Првите две – од европски и американски даб во кој претходно лежело шери, а третото од американски даб во кое претходно лежел бурбон.

 


The Macallan – 6 уникатни карактеристики на брендот

Macallan 12 YO triple cask

 

  • Духовен дом – Изграден уште во далечната 1700 год. Имотот на The Macallan се наоѓа на голема површина од 160 хектари, од кој 90 хектари се со насади од јачмен. Посебната врста “Minstrel” јачмен е со векови развивана и одгледувана како би се постигнал врвниот вкус на ова виски.
  • Уникатни мали казани за дестилација – The Macallan казаните се невообичаено мали, најмали во регионот Speyside. Нивната уникатна големина и облик допринесува за вискозност и богати овошни ароми, како и исполнетост на вкусот, кои се карактеристични за The Macallan.
  • Срцето на процесот на дестилација –Ги земаме само централните 16% од дестилатот, овој дестилат се влева во дабови буриња во кои претходно е чувано шери вино. Овој дел е еден од најмалите и најфините во индустријата. Ова е главна причина за полниот богат вкус на Macallan.
  • Врвни дабови буриња – The Macallan вложува повеќе од било кој друг бренд во изработката и грижата за своите буриња, а токму тие се заслужни за единствените зачински ноти кој се одлика на ова виски.
  • 100% Природна боја – Богатата палета на бои на Macallan вискито се добива само од созревањето во веќе споменатите врвни дабови буриња.
  • Најфиниот дестилат – Од скромниот почеток во 1824 година, The Macallan прерасна од мал локален производител во глобална индустрија со бројни меѓународни признанија, пред се поради континуираната грижа за квалитет. Master blender-от и неговиот тим пробуваат илјадници примероци секоја година за да го зачуваат и направат уникатното Macallan виски познато низ целиот свет.

The Famous Grouse

 

  • The Famous Grouse е најпродаваното виски во Шкотска повеќе од 40 години.
  • Блендед скоч виски кое потекнува од Першир – Шкотска, земјата на скочот, домот на тетребот и родното место на овој најпродаван бленд.
  • Овој бленд за прв пат е направен од страна на Метју Глог во 1896 година во продавницата за жестоки пијалоци и вино “Mattew Gloag & Son”.
  • За разлика од многу други производители во тој период кои го ставале своето презиме како име на брендот, Метју се одлучува да го нарече “The Grouse” по националната птица и гордост на Шкотска – тетребот.
  • По одличниот успех и растот на продажбата, веќе во 1905 ја добива придавката “The Famous” и до ден денес е познат како “The Famous Grouse”.
  • Во овој бленд се користат едни од најквалитетните сингал малтови како The Macallan и Highland Park кои исто така се под капата на The Edrington.

Highland Park 10 YO

 

  • Highland Park e сингл малт виски кое доаѓа од крајниот север на Шкотска – Оркни островите. Ова е архипелаг од 70 острови на кои живеат приближно 20000 жители, кои себе се сметаат за директни потомци на викинзите. Викиншките кралства се нераскинлив дел од историјата на овие острови и најчесто низ историјата биле под нивна власт.
  • Highland Park е една од најстарите дестилерии и го негува традиционалниот начин на производство уште од 1789 година.
  • Една од основните каратеристики на ова високо ценето и многу наградувано виски е димната арома, која доаѓа од процесот на сушење на сладената житарка со тресет – богат со ароми на ливадско цвеќе.
  • Зреен во европски и американски дабови буриња во кои претходно имало шери, добиен е овој жив, балансиран 10 годишен сингал малт.

Naked Malt

 

  • Naked Malt е модерно премиум блендед малт виски кое инспирира слобода од конвенционалното размислување. Naked го спојува она наједноставното и најсложеното во виски. Знаеме дека вискито треба да го поврзуваме со годините на одлежување, премиум цена, врвна етикета, но ние мислиме дека нашето виски е најдобро за оние “моменти на ослободување” кога не ни е потребно ништо за да ги откриеме оние добри работи.
  • Ја користиме нашата вештина, нашите “naked first fill sherry” буриња и целосното наше внимание почит према вискито кое дава избалансиран вкус, онаков каков што има само Naked Malt.
  • Naked Malt – blended malt е направен од избор на најдобри поединечни single malt-ови вклучувајќи го The Macallan, Highland Park и Glenrothes. Одбраните малтови најпрво внимателно се мешаат а потоа се точат во она што ние го викаме “naked cask” – голо буре во кое дополнително зреат уште минимум 6 месеци.

Brugal 1888

 

  • Најдобриот рум во светот на виските, и најдоброто виски во светот на румовите.
  • Многу популарен и високо квалитетен темен рум Brugal 1888 доаѓа од познатата домениканска дестилерија Brugal. На пазарот за прв пат е представен во 2011 година, откако дестилеријата е превземена од страна на The Edrington Group. Настанат е на основа на искуство од пет генерации, долго дури 130 години, и набарзо стана мајсторски производ без кој денес неможат ни да се замислат некои коктели, посебно Old Fashioned и Manhattan. Brugal 1888 создрева двојно, првиот пат во американски бурбон буриња, а потоа дополнително во дабови шери буриња со потекло од Шпанија, како би се додала арома на сушено овошје и лесна слаткост на вкусот. Она што го прави посебен не е само дизајнот на шишето, туку и вкусот кој донекаде подсеќа на виски.
СПОДЕЛИ: facebook twitter linkedin

Полна чаша на Instagram